Oldal kiválasztása

Ha egy nő vetélés vagy halvaszülés miatt veszíti el magzatát, akkor önbecsülése alapjaiban inog meg. Ezért fontos beszélnünk erről a témáról, majd megoldást találni a sebek begyógyítására.

 

  • MEGOSZTOM

Jöjjenek egy kicsit a számok: KSH adatok szerint 2016-ban 93.100 volt az élve születések száma Magyarországon.

  • MEGOSZTOM

 

Ha belegondolsz, hogy a statisztikák szerint minden 4. terhesség vetéléssel végződik, könnyen kiszámolható, hogy csak a tavalyi évben 23.000 feletti vetélés történt.

Ennyi nő várta hiába gyermekét és a halva született babákat még nem is említettük. Ez azért nagyságrendileg kevesebb, ezer élveszülésre jut 3,9 halvaszülés.

Egy kicsit eltúlozva minden 4. veled szembe jövő nőnek van hasonló története. Lehet, hogy nem is gondoltad, milyen sokan vagyunk, de ne csüggedj.

Vetélés és halvaszülés után is szülhetsz egészséges babát!

Érdekes módon keveset hallani az ilyen esetekről, sajnos sokszor még családon belül sem beszélnek róla, bár egyre több hasonló témájú fórum foglalkozik vele.

Pedig ha beszélnénk róla, gyorsabban túl lennénk a traumán, begyógyulhatnának a lelki sebek, illetve kevésbé lenne az az érzésünk, hogy ez valamiféle büntetés és csak velünk történt meg.

Te vajon hány esetről tudsz a környezetedben?

Gondolom nem olyan sokról. Szerencsére azonban már több külföldi ismert ember is felvállalta magzatának elvesztését pl. Celine Dion, Courtney Cox, Beyoncé, Pink. Nekik azóta lettek gyermekeik.

  • MEGOSZTOM

Celine Dion is elvesztette a gyermekét

Magyarországon is több ismert ember beszélt már veszteségéről.

Sokakat érint, mégis kevés szó esik róla

Talán a szégyenérzet miatt, a fájdalom és bánat miatt. Valahol ez még mindig tabu téma és úgy tesznek, mintha meg sem történt volna.

Máshol meg a környezet kicsinyli le a veszteséget, hiszen még lehet a nőnek gyermeke.

Ez a hozzáállás nem veszi figyelembe azt a lelki sokkot, hogy a nő életében oly fontos dolog, az anyává válás hiúsult meg, hogy a saját testében fejlődött élet megszakadt, és maradt az üresség, a hiány.

Ilyenkor csökken az önbecsülés.

Pedig nem vagy különc vagy szerencsétlen, akinek el kell bújnia a világ elől.

Egy ilyen esemény feldolgozva megerősít és tudatosabbá tesz.

A vetélés oka többféle lehet. Erről a következő bejegyzésben olvashatsz.

(Visited 61 times, 1 visits today)
Share This