Oldal kiválasztása

  • MEGOSZTOM

Mennyire vagy első helyen életedben –Avagy ki vagy TE

Mit is akarsz

 

Azt érzékeled, hogy minden szerepedben próbálod a legtöbbet nyújtani, hogy másoknak jó legyen, mégsem értékelnek eléggé (háztartás, munka, gyereknevelés, párkapcsolat,..). Tudatosan próbálod minden életterületedet élni, ettől aztán nagyon fáradt vagy, semmi spontaneitás nem fér az életedbe és nem érzed a boldogságot, önfeledtséget.

 

Mindenütt próbálsz maximálisan felelősséget vállalni (még ha belül nem is szeretnél). Úgy gondolod, gyerekként az ember lehet játékos, önfeledt, de felnőttként már illik komolyabbnak lenni. Hiszen itt már a megélhetésről és a gyerekek felneveléséről van szó.

 

Ha ilyen gondolatok járnak a fejedben, hidd el azok nem a te gondolataid ám. Amit láttál, hallottál, tanítottak neked gyerekkorod óta, azok a minták vannak rád ilyen hatással. Tudod, hogy ki vagy Te és mit akarsz valójában?

 

Azért fáradsz bele a különböző tevékenységekbe, mert nem szívből csinálod őket, hanem megfelelésből, hogy jó legyél, szerethető legyél. Meg akarsz felelni a társadalmi elvárásoknak, vagy a szüleidnek. Egy egészen biztos, nem úgy teszel, ahogy te szeretnél.

 

Ezek a korlátozó félelmeid. Valamint nem is tudod hogyan viselkednél más helyzetben, hiszen sosem próbáltad még. Lehet, hogy járt utat járatlanért el nem hagytál.

 

Így viszont se tapasztalatod, se ismereted nincs önmagadról. Nem ismered meg azt a csodát, aki te vagy. Azt is gondolhatod, ha nem végeznéd el a kötelességedet, akkor haszontalan ember lennél. Mivel benne vagy egy élethelyzetben, úgy érzed végig kell csinálnod, azon nem tudsz változtatni.

 

Szeretnélek megnyugtatni, hogy mindenen lehet változtatni, és ha megismered magad rájössz, hogy nem haszontalanságokkal, láblógatással töltenéd az időd, hanem tök jó dolgokat csinálnál, új dolgokat próbálnál ki, képeznéd magad, amivel mások segítségére is lennél. És jó szervezéssel a családod is örülne az új, kiegyensúlyozott lényednek.

 

Még azon gondolkodsz, mi lesz majd, amikor a gyerekek felnőnek, mi lesz majd, ha nyugdíjas leszel, na majd akkor azt csinálod, amit szeretnél. Érdemes várni azzal, hogy a saját életedet éld?

 

Szerintem nem. A te értékes jelenlétedre szükség van a világban. Vajon mikor teszel a legtöbbet? Ha görcsösen törekszel arra, hogy minden rendben legyen körülötted, de ingerült vagy a gyerekeiddel és a pároddal, hisztizel és hirtelen robbansz, amikor már nem bírod magadban tartani a sok feszültséget.

 

Vagy akkor adsz a legtöbbet magadból másoknak, amikor kiegyensúlyozott vagy és magadra is fordítasz időt és lehet, hogy nincs mindig tökéletes tisztaság nálad, de laza és oldott vagy a családoddal, munkatársakkal.

Amikor egy felmerülő probléma nem felháborít, nem veszed sértésnek, igazságtalanságnak, ellened történő támadásnak és főleg nem befolyásolja negatív irányba hangulatodat, hanem céltudatosan törekszel a megoldásra.

 

Lehet, hogy pár dologból már te is lejjebb adtál: például elengedted, hogy mindig rend legyen otthon, vagy a gyereknevelési elveidet adtad alább. Ez mind rendben van, de nagy valószínűséggel még így sem vagy teljesen felszabadult, önazonos.

 

Önszeretet

 

Ha önszeretetben vagyunk, és nem akarunk senkinek megfelelni, kiállunk magunkért szeretetteljesen, akkor nagyon jól érezzük magunkat a bőrünkben és az élet más értelmet kezd nyerni.

Nem egy küszködés, túlélés, hanem egy felszabadult állapot, ami előrevisz céljaink megvalósulása felé. Közben élvezzük az utat, amit bejárunk.

 

Ez mind tanulható. Ha érzed, hogy önmagad iránt érzett szereteted, elismerésed nem teljes, ha nem értékeled magad, ha nem te állsz az első helyen életedben, annak gyerekkorból eredően több oka lehet. Bármi is az ok, önszeretet szinted eredményesen növelhető, hogy boldogságban élj.

 

Érdemes elgondolkodnod ezeken. Milyen tevékenységet végzel, ami örömödre szolgál? Mennyire töltöd fel magad még a teljes lemerülésed előtt (úgy, ahogy a telefonodat is töltőre teszed még 0% töltöttség előtt).

Mi a hobbid és mikor űzted utoljára? Kényezteted magad? Kimész a természetbe vagy olvasol egy jó könyvet. Játszol eleget? Tudtok kettesben elég időt tölteni a pároddal? Odafigyelsz arra, hogy elegendő legyen a vitaminbeviteled?

 

Ha a legtöbb kérdésre nem a válaszod, akkor érdemes célokat kitűznöd és idő tervet készítened arra, hogy mikor ütemezed ezeket a tevékenységeket be. Ha ehhez szükség van segítségre is, nyugodtan kérj segítséget.

Miért akarnál mindent te csinálni. Nem csak az a cél, hogy el legyen végezve a feladat mindenáron, hanem az, hogy te kiegyensúlyozott legyél és közben a feladat is meg legyen.

Talán hallottál már Louise L. Hay-ről, az Éld az életed könyv szerzőjéről, aki saját tapasztalatából úgy tartotta, minden negatív élethelyzet okozója a saját magunkkal szemben lévő frusztráció. Azt találta, hogy páciensei nagyon gyors változáson mentek keresztül, ha elkezdték gyakorolni az önelfogadást.

Fontos, hogy legalább te ne ítélkezz magad felett. Amint a megengedés állapotába kerülsz, és türelmesebb leszel magadhoz, nem ítélkezel, ezáltal olyan energiákat szabadítasz fel magadban, amelyek pozitív gondolataidat erősítik önmagadról.

A pozitív gondolatok által olyan dolgokat is meg mersz tenni, amire korábban nem volt példa. Ez pedig még inkább erősíti a pozitív énképedet, szóval ez egy öngerjesztő folyamat.

 

 

Szerethetőséged nem abból áll, hogy mindig mindenkinek meg akarsz felelni.

 

Ha tele van a fejed mindenféle gondolattal, ami korlátoz, megfélemlít, negatív színben tüntet fel téged, akkor alkalmazhatsz meditációs technikákat az ellazulásra.

 

Nekem ezek a személyes kedvenceim, mert nagyon hatásosak a gondolatok kiürítésére, töltődésre, bizonyos problémák megoldására. Pihenésre a relaxáció is hatásos és az autogén tréning, ami a testre, lélekre, szellemre egyaránt hat, amit magam is csinálok.

Minden baba magas önbecsüléssel jön világra. Nem szégyenkezik, kifejezi érzéseit, nem akar megfelelni, elemi szükségletét kifejezi. Sír, ha éhes, ha álmos, stb. és széles mosollyal adja mindenki tudtára, ha minden rendben van.

 

Később azonban –a környezet hatására- lehet problémája az önelfogadással. A gyermek ugyanis éretlensége folytán képtelen megszűrni az őt érő hatásokat és információkat, nem tudja felülvizsgálni, mit érdemes befogadnia és mit nem, ezért válogatás nélkül mindent magába szív, amit gyakran hall, lát vagy tapasztal.

 

A gyakori kritika, hasonlítgatás, szigorú elvárások, vagy szülői közömbösség miatt lehetnek önelfogadási zavarai. A beszéd is rezgés, ha valamit sokat ismételgetünk, az gondolatunk részévé válik. Ezért van arra megoldás, ha eddig bárki degradált bennünket, akár mi magunk voltunk.

 

A megoldás nagyon egyszerű, csak pozitív megerősítéseket kell mondanunk rendszeresen, hogy beépüljön.

Tanítómtól hallottam azt a mondatot, hogy az ismeretek gyakorlással érlelődnek tudássá. Lefordítva, nem elég elméletben tudni valamit, a gyakorlatba kell ültetni, különben nem változik meg semmi az életünkben.

 

Ha többet szeretnél tudni az önbizalom és önszeretet szint növeléséről és egy-két módszert is szívesen elsajátítanál, kérd már most a hamarosan ingyenesen letölthető anyagot.

Addig is pozitív gondolatokat kívánok magadról!

(Visited 266 times, 1 visits today)
Share This